вівторок, 26 грудня 2023 р.

Ювіляр грудня: Іван Андрусяк

28 грудня - 55 років від дня народження

Івана Андрусяка (1968),

українського дитячого письменника


 

Іван Андрусяк — поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, член Національної спілки письменників України. Увійшов у літературу на початку 1990-х як учасник літературного угруповання «Нова дегенерація». Критика вважає його одним із чільних поетів покоління «дев'ятдесятників».

Іван Андрусяк - лавреат першої премії конкурсу видавництва «Смолоскип» (1995), першої премії конкурсу творів для дітей «Золотий Лелека» (2008), міжнародної премії «Corona Carpatica» (2010).

Лавреат Корнійчуковської премії 2016 року - першої премії в номінації «Поезія для дітей» - за збірку «Лякація». За цю ж книжку у 2017 році письменник отримав відзнаку «Дитячий поет року» від простору української дитячої книги «БараБука» та «ЛітАкцент року» у номінації «Поезія і проза для дітей». Кумедні, розбишацькі сюжети, яскраві образи й «добрі капості» у нього неодмінно поєднуються з досконалою поетичною технікою, тонким чуттям мови і ефектною звуковою грою. Це вірші, які не вчаться напам’ять, а легко й хвацько запам’ятовуються самі.

У 2007 році написав повість  «Стефа і її Чакалка», з якою  увійшов у дитячу літературу. Це історія про  дівчинку Стефу, яка боїться лише стоматологів і висоти. А ще загадкову Чакалку, яка приходить уночі до неслухняних дітей. Одного разу Стефа настільки вередувала, що до неї завітала справжня дипломована Чакалка — кандидат педагогічних наук. Та виявилося, вона зовсім не така страшна, як здавалося.

В книжці  «Усі пригоди Стефи і Чакалки» дівчинка потрапляє в найнесподіваніші історії, у яких стає важко розібрати, де вигадка, а де реальність.

Повість «Вісім днів із життя Бурундука» увійшла до престижного щорічного каталогу найкращих дитячих видань світу «Білі ворони 2013» (White Ravens 2013). Це – шкільна історія, повість із життя сучасних українських школярів, яка оповідає про їхні реальні клопоти й радощі, каверзи та успіхи, мрії та способи їх осягнення. Головного героя Івася Бондарука чомусь усі кличуть Бурундуком, і він дуже хоче це змінити. Намагаючись довести, що й він не пасе задніх, хлопчик повсякчас ускочує в якісь халепи. То хоче завести кишенькового чортика, то з’їсть одразу п’ять пачок морозива, то втікає з уроків, хоча його і вважають одним із найтямковитіших учнів у класі.

Це близькі багатьом школярам історії та переживання, які змусять удосталь пореготати над головним героєм і його вдачею. Але все неодмінно закінчиться добре, варто лише залишатися самим собою й вірити у свої сили.
Прототипом головного героя книжки став сам Іван Андрусяк… у дитячі роки.

"Різдвяні справи детектива Жерара"

Книга написана в гумористичному стилі і сповнена цікавих пригод. Жерар - це веселий і кмітливий детектив, який завжди знаходить вихід із будь-якої ситуації. Одного дня до хутора Витівка, де проживав Жерар,  приїхав оркестр дятла Дядечка з концертом. Жерар-детектив взяв участь у розслідуванні крадіжки віяла у прими капібари. Він швидко знайшов злочинця та відновив справедливість. А коли в Витівці почали ходити чутки про злочинного чорного горобця, Жерар не зміг залишитися осторонь і взявся розслідувати цю справу. І навіть на Різдво, перебуваючи в Карпатах, він не тільки відпочивав, а й знайшов загублену люльку для ведмедика.

"Жерар на Витівці"

Найкмітливіший детектив Жерар знову у справі! Морськосвинські розслідування тривають і під час літніх канікул на дачі, на хуторі Витівка. Цього разу на Жерара чекають такі пригоди, до яких навіть він не був готовий. Сонливий літній відпочинок перервав жахливий гармидер у курячому царстві півня Сулеймана Пишного — і тільки Жерарові до снаги вхопити порушника спокою за хвоста. Але після розкриття першої справи неминуче трапляються і друга, і третя: на Жерара і компанію чигають велике рогате чудовисько, перегони й полювання, а також таємниці нічного життя Витівки.

"Жерар-партизан"

Здається, ще вчора морськосвинськй детектив розслідував різні дивні чи незбагненні події, капості, прикрощі, а то й справжні злочини та жив цікавим мирним життям. А тепер він хоробрий вояка! У час, коли ворожі танки насуваються на хутір Витівку, протистояти їм збирається відважний звірячопартизанський загін. Колишній детектив, а тепер безстрашний захисник, Жерар разом із мишачою теробороною, котами Степаном і Тимком та іншими місцевими мешканцями готуються задати жару московським зайдам. Кляті орки ще не знають, із ким доведеться мати справу. Бо від Жерара та ЗСУ ніхто не втече!


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар