пʼятницю, 15 грудня 2023 р.

Ювілярка грудня: Елінор Портер

 


19 грудня - 155 років від дня народження

Елінор Портер (1868-1920),

американської дитячої письменниці


 

Елінор Портер народилася в США, штаті Нью-Гемпшир. У дитинстві вона мріяла про кар'єру співачки. Навчалася в звичайній школі, закінчила консерваторію в Бостоні, виступала на концертах, співала в церковному хорі.

Перші лагідні розповіді вона почала публікувати в 1892 році, в американських журналах під псевдонімом Елінор Стюарт. Перший її роман «Перетнути потік» з'явився в 1907 році, його дуже тепло зустріли читачі, тому в наступному році з'явилося його продовження «Зміни».

За роки своєї письменницької кар'єри Портер створила чотирнадцять романів для дорослих та дітей і чотири томи коротких оповідань.

Всесвітню популярність і славу письменниці принесла повість «Полліанна»,  яка вийшла в друк в 1913 році. Вона мала неймовірний, приголомшливий успіх. З проханнями продовжити історію її незвичайної героїні, письменниця отримала безліч листів, тому з'явилася друга книга – «Полліанна виростає» у 1915 році.

Головна героїня – дівчинка-оптимістка,  яка намагалася ніколи не сумувати та знаходити вихід з будь-якої ситуації. Ім’ям героїні називали новонароджених дівчаток, американці створювали «Клуби Полліанни».

«Полліанна»

Це захоплива розповідь про маленьку сироту з дивним ім’ям – Полліанна, яке їй дала мама на спогад про своїх сестер. Полліанна – це невичерпне джерело оптимізму, яке вона не просто випромінює, але й «заражає» ним кожного, хто з нею спілкується. Вона грає в гру, якої навчив її тато, гру в радість. Дівчинка вміє шукати позитив у будь-якій ситуації, а також вчить цього інших. І в неї це виходить. Одного разу, коли Полліанна потрапляє у складну ситуацію (аварія, після якої дівчинка довго лікувалася), вона на певний час втрачає надію, однак інші люди, яких вона навчила грати в радість допомагають тепер їй самій.

«Полліанна дорослішає»

Які пригоди чекають на маленьку Полліанну у Бостоні? Чи продовжуватиме вона грати у свою «гру в радість», коли подорослішає? Як складеться життя тітки Поллі, лікаря Чилтона, Джиммі, Джона Пендлтона та нових друзів дівчини? Читайте продовження історії про Полліанну — та обов’язково про все дізнаєтеся.

Немає коментарів:

Дописати коментар