четвер, 13 серпня 2020 р.

Ювіляр серпня

 

14 серпня -  160 років від дня народження  

Ернеста Сетона-Томпсона (1860 – 1946)— 

канадського письменника, художника, дослідника природи та громадського діяча британського походження.

 

Народився 14 серпня 1860 в британському місті Саут-Шилдс. Коли Ернесту було шість років, сім'я переїхала до Канади.

Більшу частину свого дитинства він провів в місті Торонто провінції Онтаріо. Його батько був жорстокою людиною, тому з ранніх років хлопчик тікав від нападок батька в лісові хащі, де спостерігав поведінку тварин і навчався зображати їх в малюнках. Остаточним розривом відносин з батьком послужив рахунок, який Сетон отримав на свій день народження. Батько зажадав аби той відшкодував йому всі витрати, пов'язані з його дитинством і юністю. Сетон рахунок сплатив, але з батьком більше не розмовляв ніколи.

Ернест Сетон-Томпсон закінчив Коледж мистецтв вТоронто та протягом шести років з 1890 по 1896 роки вивчав образотворче мистецтво в Парижі.

Згодом Ернест Сетон-Томпсон перетворився на успішного письменника, художника-натураліста, який вважав жити подалі від міської суєти і ближче до віддалених прерій і лісів.

Сетон вважається піонером сучасної школи письменників реалістичної літератури про тварин. Його найпопулярнішою роботою є книга «Дикі тварини, яких я знав» (1898), в якій розповідається про полювання Сетона на вовків в південно-західній частині Америки.

До оповідань Сетона тварин в літературі дуже часто представляли жорстокими істотами, але саме йому вдалося показати, що всі тварини, навіть дикі та небезпечні, мають співчуття й індивідуальні якості, притаманні тільки їм.

Ілюстрації до своїх оповідань і повістей Ернест малював сам —  його малюнки надзвичайно натуралістичні та виразні.

У 1906 році Сетон-Томпсон познайомився з лордом Баден-Пауеллом, засновником руху бой-скаутів. Вони активно пропагували ідеологію життя в гармонії з природою. Письменник розробив виховну систему Pioneering, пов'язану з іграми та побутом на природі. Він назвав її так на честь знаменитого роману Фенімора Купера «Піонери», в якому мова йде про життя перших поселенців у Північній Америці.

Ернест Сетон-Томпсон написав близько 40 книг, головним чином про тварин. Кілька книг присвятив побуту і фольклору індіанців та ескімосів. Теми індіанського побуту та життя на природі серед диких тварин, з'єдналися в захоплюючій та пізнавальної автобіографічній книзі «Маленькі дикуни».





Немає коментарів:

Дописати коментар