понеділок, 17 серпня 2020 р.

День в календарі

 17 серпня  - 

Міжнародний день вдячності чорним котам.

 

У багатьох народів чорні коти вважаються символом нещастя. З давніх-давен їх наділяли магічними властивостями, називали втіленням нечистої сили і першими помічниками відьом і чаклунів.

 Католицька церква в епоху Середньовіччя всіляко нагнітала та підтримувала страхи неосвічених громадян. Інквізиція кидала безневинних тварин живими у вогнища. Різні дослідники приводять шокуючі цифри знищених чорних котів і кішок за період Середньовіччя від 1 млн. до 1,7 млн.  

Втім Стародавній Єгипет або Далекий Схід ставилися до вусатих чорних хижаків значно краще, єгиптяни їх взагалі вважали за священних тварин.

 

А англійські моряки, вирушаючи в плавання, обов'язково брали на борт чорного кота. Саме чорний кіт, за їх повір'ями, служив гарантією вдалої подорожі та благополучного повернення додому. Володар чорного кота в Англії вважався щасливчиком.

Японці у свою чергу помітили, що саме чорні коти краще за усіх передчувають бурю. Японські моряки тримали чорних котів під час плавання в клітинах. І тварини починали битися об лозини за дванадцять годин до початку бурі або шторму.

Багато хто й досі шарахається, побачивши чорного кота, або спльовують через плече. А якщо чорний кіт перебіжить дорогу, то людям не лінь зробити крюк і обійти це місце.

 

 Але від забобонів  у першу чергу потерпають самі чорні кішки. Відома пісня про те, що «тільки чорному коту не таланить…», цілком виправдовує себе і в наш час. Щорічно у світі гине кілька десятків, а то і сотень тисяч чорних котів. Найбільше тварин зникає в ніч усіх святих, на Гелловін. В одному лише Римі господарі щорічно втрачають близько 15 тисяч чорних кішок.

 

Чорний кіт незаслужено вважається причиною всіх людських нещасть. Але попри те, що забобони щодо чорних кішок зберігаються, ставлення до цих пухнастиків помітно змінилося. 

 

Цього дня сотні тисяч користувачів соціальних мереж по всьому світу показують, як вони люблять своїх чорних котів, викладаючи їхні фото.

 

Чорні коти зображені в багатьох творах художньої літератури. Пропонуємо вашій увазі деякі з них.


Ніна Гльокіна «Розповідь кота Пушка Чернишова, написана на його прохання».

https://казка.укр/rozpovid-koshenja-pushka.html

 

 

Мультфільм «Три кота | День черного кота»

https://www.youtube.com/watch?v=4wReHn-SYl0

Немає коментарів:

Дописати коментар