пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

Три літніх Спаса

 Серпень багатий не тільки на врожай, але й на народні свята. Одразу три Спаса святкують українці цього місяця.

 

 Медовий Спас

Медовий Спас християни відзначають 14 серпня. Традиційно з Медового Спасу починається активна робота у пасічників: збір меду нового врожаю. В народі його ще називають Мокрий Спас  або Маковій. Воду, освячену на Маковія, вважають цілющою. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці. А в давнину ще й святили колодязі та воду в річках.

Цей день назвали так на згадку сімох мучеників Маккавеїв, їх матері та вчителя. У православній вірі Маккавеї є символом стійкості.

Також у цей день починається Успенський піст - єдиний піст, присвячений Божої Матері. Він розпочинається за два тижні до Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня. За своєю суворістю прирівнюється до Великого посту.

Яблучний Спас

Другий Спас святкують 19 серпня. До цього часу вже дозрівають яблука, починається збір на зиму. Тому свято й називають Яблучним Спасом або Великим.

Це свято символізує Преображення Ісуса Христа. За Біблією, він привів апостолів Петра, Якова та Івана на гору Фавор, де преобразився перед ними. Тоді апостоли побачили його Божество в людській природі.

Також з Яблучного Спаса починаються проводи літа та поворот до осені.

Горіховий Спас

Завершальний Горіховий Спас відзначають 29 серпня. Він має ще кілька назв: Холодний, Хлібний або Малий Спас.

Цього дня віруючі відзначають Перенесення Нерукотворного Образу Господнього, а також дякують природу за врожай. До кінця літа дозрівають волоські і лісові горіхи. Їх збирають, святять у церкві і запасають на зиму. Також добігає кінця сезон збору врожаю. Ще в цей день печуть хліб. Одна з важливих традицій свята - ввечері на столі повинна бути горіхова настоянка, хліб і пироги.

Докладніше про свята ви дізнаєтесь із книжок:


Хай серпневі свята принесуть у кожну українську родину здоров'я, злагоду, добро, добробут та достаток!

Вікторина "Прийшов Спас - створюй свій запас!". https://learningapps.org/display?v=p3n8jozvn20&fbclid=IwAR2gBBw44tA1hku7O0iRn6f5IgXt2VcGmi5hj8qjVe9hGxY-hECu7YNrXfA 

Немає коментарів:

Дописати коментар