понеділок, 31 серпня 2020 р.

Ювіляр вересня

 

1 вересня - 145 років від дня народження американського письменника-фантаста 

Едгара Райса Берроуза (1875 – 1950)

 Народився 1 вересня 1875 в Чикаго (Іллінойс, США).

Едгар почав навчання в школі Браун, а потім його перевели в Ендоверську гарвардську школу, після закінчення якої  Едгар поступив в Мічиганську військову академію.

Після закінчення академії в травні 1896 року Берроуз пішов в кавалерію. Але майбутній письменник зрозумів, що військова кар’єра не для нього і завдяки зв’язкам батька був демобілізований.

Яких тільки занять не перепробував Едгар Райс Берроуз перед тим, як стати письменником! Працював продавцем, золотошукачем, поліцейським, клерком, бухгалтером, комівояжером.

Затятий матеріаліст, він протягом усього життя був стурбований питанням, де взяти грошей, і відповідь отримав досить пізно – у 36-річному віці. Саме тоді він написав свій перший фантастичний роман, вирішивши, що зможе заробити на ньому трохи грошенят. У творі йшлося про марсіанські пригоди капітана Картера, якому згодом судилося стати культовим персонажем американської літератури.

1912 року в журналі «Історіях про все» з’явився роман «Тарзан, вихованець мавп». Герой твору письменника-початківця не тільки зробив Берроуза казково багатим, але й приніс йому всесвітню славу. Журнали розмітали з полиць, як гарячі пиріжки, а слава героя роману пережила самого письменника й дійшла до наших днів.

Берроуз був ідеальним автором з погляду комерційного книговидання. Він писав швидко, продовжував свої популярні серіали і починав серіали нові.

1914 року вийшла друком книга «Тарзан із племені мавп», і почався тривалий тріумф Берроуза. Протягом 15 років видавництво друкувало як мінімум один свіжий роман письменника та одне перевидання. Крім 30-ти романів про Тарзана та 12-ти книжок про капітана Картера, письменник створив серію пригодницьких книг про світ, який існує всередині Землі, про Венеру, Місяць, ряд пригодницьких новел у стилі «вестерн» та багато інших творів.

Всього у творчому доробку Едгара Берроуза – 91 роман та багато новел, статей, оповідань. Письменник вважається одним із засновників фантастики ХХ століття.

У 1918 році на гонорари купив ранчо в Каліфорнії, яке назвав Тарзанія.

З 1929 року його компанія Edgar Rice Burroughs, Inc. починає випускати книжкові видання романів Берроуза, управляти правами на екранізації, комікси і т.д.

Під час Другої світової війни Берроуз був найстарішим і найзнаменитішим військовим кореспондентом на тихоокеанському театрі воєнних дій.

Едгар Райс Берроуз помер 19 березня 1950 року в Енсіно (Каліфорнія) від інфаркту міокарда.




Немає коментарів:

Дописати коментар