понеділок, 10 квітня 2023 р.

Ювіляр квітня

 

          Віктор Близнець народився 10 квітня 1933 року на Кіровоградщині в багатодітній селянській родині. Немовлям (у часи голодомору) ледве не помер. Закінчив середню школу, навчався на факультеті журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Працював редактором у редакціях газет, журналів і видавництвах.

У автобіографії з любов’ю згадував свого батька, який для нього — «жива історія з усім минулим, сучасним і  прийдешнім. «Він був для мене першою книгою, першою школою, відкривав для нас землю батьків, її родильні муки і весільні торжества. Для нас, малих, це було як причастя до святині, до таїни нашого земного бога».

Віктор Близнець був дитячим письменником за природою свого таланту.Публікуватись він почав з 1959 році, а перша книжка оповідань «Ойойкове гніздо» вийшла в 1963 році. Найпопулярнішими його творами є повісті «Паруси над степом», «Землянка», «Древляни», «Звук павутинки», «Мовчун», «Женя і Синько», «Як народжувалася стежка», «Золота гора до неба», «Золота павутинка», повість-казка «Земля Світлячків». Герої його творів усвідомлюють себе особистостями, знають, що таке справжня дружба, готові захистити слабшого, живуть у злагоді з довкіллям.

Таким був і сам письменник. Усі, хто знав Віктора Семеновича, згадують про нього як про людину дуже щиру, делікатну, з ніжною душею. Людину, закохану у дитинство, у людей, у природу.

«Він власноручно поставив крапку у своєму життєписі, не відзначивши навіть першого ювілею — 50 річчя. Був дуже вразливий і не вмів тікати від болю, якого завдавало йому життя… Він був глибоко чесною, порядною людиною з підвищеною душевною ранимістю…Йому боліла українська дитяча література, бо він присвятив їй життя. Всіма силами намагався вивести її з ганебного кола зневаги й упослідження. І завдяки власній творчості йому це вдалося… Віктор Близнець став класиком нашої української літератури для дітей. Його «Звук павутинки» щемливо бринітиме все новим і новим поколінням юних читачів» (Всеволод Нестайко).

У 1988 році письменникові посмертно було присвоєно звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки, а в 2003 році Міжнародним освітнім фондом імені Ярослава Мудрого започатковано Літературну премію «Звук павутинки» імені Віктора Близнеця.

Немає коментарів:

Дописати коментар