пʼятницю, 28 квітня 2023 р.

Ювіляр квітня

 


30 квітня —  140 років від дня народження

Ярослава Гашека (1883-1923),

чеського письменника-сатирика


 
        Ярослав Гашек - автор сатиричних оповідань і фейлетонів, анархіст, володар Георгіївського хреста четвертого ступеню, невгамовний жартівник і шукач пригод. Написав більше 1500 творів - 16 томів. Його найвідомішою роботою є незакінчений роман «Пригоди бравого вояка Швейка», який став революцією в чеській літературі, новаторським зразком гумору та сатири.

Письменник народився 30 квітня 1883 року у Празі. Маючи прекрасну пам'ять, Ярослав без проблем закінчив школу, але в гімназії йому не вистачало посидючості та старанності. За участь у демонстрації його виключили з гімназії, певний час працював, потім навчався у торговій школі. Гашек не визнавав умовностей і авторитетів, через те йому в жодному місці не вдавалося надовго затриматися.

Майбутній письменник був справжнім хуліганом - його постійно помічали у вуличних бувальцях. Сюжети для своїх творів Гашек черпав з власних пригод. Через посередництво Владислава Гаєка, він отримав посаду редактора журналу «Світ тварин». Веселий характер письменника відбився на сторінках журналу, де з'явилися такі фантастичні персонажі як: табу-табуран, що мешкає в океані, муха з безліччю крил, вісім з яких вона використовувала як віяло, ручні вовкулаки, ідіотозавр.

Невгамовний характер Гашека постійно штовхав його на нові витівки. Наприклад, він відкрив Кінологічний інститут де перефарбовував бездомних собак і продавав їх під виглядом породистих. Якось він навіть потрапив в установу для божевільних, як виявилося пізніше, він просто шукав нові сюжети для своїх творів.

Друкувався з 18 років і був плідним письменником.

Дебютував він збіркою віршів «Майові вигуки», яку видав 1903 року спільно з приятелем Л. Гаєком і яка мала пародійний характер. Літературна спадщина Гашека представлена величезною кількістю сатиричних та гумористичних оповідань, достовірна кількість яких досі невідома. Публікувалися вони в основному в журналах, окремими збірками вийшло небагато «Клопоти пана Тенкрата» (1912), «Супутник іноземців» (1913), «Моя торгівля собаками та інші гуморески» (1915).

А найвідомішим і найулюбленішим твором Гашека стали «Пригоди бравого вояка Швейка під час світової війни», які виходили друком у 1921-1923 pоки. Роман не був закінчений. Продовження написав фельєтоніст газети «Руде право»Карел Ванек.

«Пригоди бравого вояка Швейка» - автобіографічний роман. Письменник раз по раз повертається до епізодів, героєм яких був сам. Головний герой роману - Йозеф Швейк, зовні простодушно-наївний, але насправді людяний і чутливий, вже століття мандрує у читацькому світі, приваблюючи читача своїм оптимістичним поглядом «маленької» людини на «великі» історичні події.

Немає коментарів:

Дописати коментар