середу, 26 квітня 2023 р.

День в календарі. Книга дня

 


37 років тому, 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталася одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Внаслідок вибуху реактора у четвертому енергоблоці радіаційне опромінення отримали майже 8,5 млн людей. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Із зони забруднення евакуювали 200 тис. людей. Під виселення потрапили міста Прип'ять і Чорнобиль і ще 74 поселення. У зв’язку з цим 26 квітня світ щороку відзначає Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Скільки б не минуло років від дня трагедії, ця дата завжди буде в пам’яті кожного українця як чорна сторінка в історії України. Не забуваймо про героїзм усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків жахливої аварії на ЧАЕС. Пам’ятаємо тих, хто ціною життя рятував цілий світ. Шануємо і дякуємо живим ліквідаторам і тим, які, нажаль, вже відійшли у кращий світ .

КНИГА ДНЯ

Ольга Купрієнко, Алла Багірова  «Чорнобильська хроніка. Люди»


 
       Ця книжка - присвята героям, які 37 років тому віддали своє життя та здоров’я задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, інженери, оператори. Вони розповідають «по-рентгенівськи», безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії, говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь. Справа живих — пам’ятати.

Немає коментарів:

Дописати коментар