середу, 19 квітня 2023 р.

День в календарі. Книги дня

 


22 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день Матері-Землі. Земля   – це спільний дім для всього людства. І тому ця дата відзначається, щоб нагадати кожному з нас про те, що Земля та її екосистеми забезпечують нам життя та утримання.

Офіційно цю дату вперше відсвяткували 22 квітня 2010 року. Ініціаторами впровадження стали учасники Генеральної Асамблеї ООН. Рішення про створення Міжнародного дня Матінки-Землі прописане у відповідній Резолюції від 2009 року. Водночас історія свята почалася набагато раніше.

У 1971 році один із сенаторів США Гейлорд Нельсон запропонував ідею святкування щорічного тижня Землі. Цю ідею позитивно сприйняли в американському керівництві та активно підтримали прості люди. З того часу, свято відзначали щороку на 3-й тиждень квітня, а Нельсона відзначили державною нагородою. У 1990 році День Землі стали святкувати в інших країнах світу. Сьогодні ця дата вшановується майже у 200 країнах світу.

Пропонуємо вам добірку книжок про планету Земля. В цих виданнях міститься  неймовірні факти про нашу планету, які не тільки пояснюють, чому вона така, як треба, а й як поводитись, щоб вона такою залишилась.

Макеналті Стейсі «Земля Мої перші 4,54 мільярда років»  

Земля домівка понад семи мільярдів людей. Вона мешкає й працює в галактиці Чумацький Шлях, а в цій книжці розповідає маленьким читачкам і читачам про своє довге та насичене життя. Про ранні роки, коли вона була вередлива та вибухова, про хобі обертатися довкола себе, про найліпшого друга Місяць та велику родину Сонячної системи. Книжка, після якої неможливо не полюбити свою планету.

Василь Федієнко «Моя планета Земля»

Книга-довідник коротко познайомить із Землею – нашим космічним домом, внутрішньою будовою, Місяцем та Сонцем, неживою та живою природою, кругообігом води, проведе подорож материками, розповість про їхніх мешканців, населення, природу. Яскраві зрозумілі ілюстрації, цікаві розповіді, що знайомлять із новими термінами, поняттями – все це допоможе маленьким читачам із задоволенням прочитати енциклопедію від початку до кінця.

Клер Хібберт, Гонор Гед «Дитяча енциклопедія планети Земля»

Відкрийте для себе наш неймовірний світ і все, що його сформувало, — від вулканів і землетрусів до вітрів і дощу, а також діяльності людини. Наповнена несподіваними фактами і приголомшливими фотографіями, ця книга досліджує континенти, їх клімат і людей, що живуть там. Вона стане справжнім гідом по планеті Земля і проведе нас від часів зародження Сонячної системи до наших днів.

Ірина Озимок «У міста є Я»

У книзі  багато цікавих історій, як бути відповідальним жителем міста й планети та як малими зусиллями виробити в собі екозвички. Авторка пояснює, звідки береться вода в трубах, що це ресурс, який закінчується, і до 2030 його може стати менше, ніж потребують люди. А чи знаєте ви, що у світі є zero waste міста, де всі жителі намагаються уникати утворення сміття? Як це зробити? У книжці багато прикладів, як у різних містах світу турбуються про чистоту та економію природних ресурсів.

Енциклопедія «100 фактів про планету Земля»

Чому Земля така ідеальна? У цьому ілюстрованому виданню міститься 100 неймовірних фактів про нашу планету, які не тільки пояснюють, чому вона така, як треба, а й як поводитись, щоб вона такою залишилась.

Як два десятки кроликів змогли змінити ландшафт Австралії, а зграя вовків змінила русло річки? Як завдяки тіням і одному верблюду можна дізнатись розмір Землі? Що важче – всі бактерії чи всі люди? Які дерева є сором’язливими? Де на Землі можна відчути себе, як на Марсі? Чому Земля не може без Місяця? Які матеріали та породи створили люди і чим вони небезпечні? Чому в Арктиці завжди холодно? Які істоти живуть у льодовиках? Що допомагає спрогнозуватии погоду? Відповіді на ці та чимало інших запитань можна дізнатись у цьому пізнавальному виданні.

Немає коментарів:

Дописати коментар