середу, 12 квітня 2023 р.

Великодня мозаїка «Традиції і краса українського Великодня»

Якими барвами можна змалювати Великдень? Це свято барвисте, мов вишиті рушники. Яскраве, мов писанки. Тепле, мов паски. Радісне, мов очі людей, що вітають один одного з воскресінням Ісуса Христа.

Одному з найголовніших релігійних свят колектив ЦДБ разом із працівниками управління культури і туризму присвятили великодню мозаїку «Традиції і краса українського Великодня», яку провели 12 квітня  для дітей-переселенців з тимчасово окупованих територій.

Святковий весняний барвистий настрій відтворювала виставка-інсталяція «О писанко! Ти символ України! Любові й миру вічна берегиня!», оформлена в читальній залі книгозбірні.

         Розпочався захід вітальними словами завідувачки ЦДБ Олени Корнієнко, яка побажала присутнім Божої благодаті, Перемоги і Миру, міцного здоров’я, надії, віри та впевненості у житті, щасливого сьогодення та прекрасного майбутнього й запросила дітей до перегляду відеосюжета за біблійними мотивами «Великдень. Історія свята для дітей та його головні символи». 


 
        Творчу атмосферу заходу забезпечили юні актори театральної студії «Пролог» ЦПО «Соняшник» (керівник Тетяна Яковенко). У літературно-музичній композиції «Святкуємо Великдень» та міні-виставі за поетичними творами Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» вони інсценували календарно-обрядове дійство, присвячене приходу весни, відродженню землі та природи до нового життя, що і означає Великдень у своїй першооснові, а також атмосферу святкування стародавніх українських традицій. Особливо сподобалась та запам’яталась присутнім поетична вітальна сторінка «Подяка українським воїнам-захисникам», в якій вихованці «Соняшника» висловили  щиру любов, повагу, велику вдячність тим, хто захищає Україну на фронтах війни.



        

Цікавий творчий проект декорування смачного великоднього печива презентувала волонтерка, майстерка-кондитерка Ірина Дмитрук на майстер-класі «Великодній смаколик». Хлопчики та дівчатка із задоволенням власноруч розписували медово-імбирні пряники кольоровою глазур’ю, які  стали їм приємними подарунками до свята.

 



      
Емоційний фон заходу підсилили вихованці ДШМ №4. У їхньому виконанні прозвучали музичні номери. Ансамбль скрипалів у складі: Івана Торчинського, Назара Назима, Івана Щербини (керівник Т. М. Іваницька, концертмейстер О. М. Валицька) виконали музичний твір Дж.Тайсінда «Паганіні на дикому заході». Олег Калетінський (баян) (викладач Н.М.Гладченко) виконав музичні твори А. Матовіцької «Весела перерва», Веласкеса «Bеsame mucho», Джо Дассена «Така Таката».


         
Сподіваємося, що кожен із тих, хто був присутній на святі, отримав незабутні враження, позитивні емоції та доторкнувся до витоків і звичаїв українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар