вівторок, 4 квітня 2023 р.

Книжкові рейтинги у березні 2023: підсумки голосування читачів

 Топ-5 книг для підлітків

1.     Ерін Гантер. Серія книг «Коти-вояки»

 «Коти-вояки» відкривають читачам дивовижний світ фентезі, сповнений небезпечних і захоплюючих пригод. Чотири Клани котів. Чотири потужні стихії. Чотири армії вояків, що живуть за законами честі та братерства. Що станеться з маленьким хатнім котиком Рудько, якого тягнуло в ліс — місце, повне небезпек, незручностей, голоду й диких котів. І йому випав шанс спробувати жити по-іншому, однак для цього потрібно було зробити складний вибір і прийняти всі наслідки. Кіт це зробив і став Вогнелапом — новаком Громового Клану. Стосунки між котами, між молоддю й учителями, між старими й сильними, між керівниками й підлеглими, між войовничими кланами нагадують людські стосунки. «Котів-вояків» можна назвати  найліпшим посібником із соціалізації.

2.     Макс Бралльє. Серія книг «Останні підлітки на Землі»

 П'ять книг про тринадцятирічного хлопчика на ім'я Джек Салліван, який живе в будинку на дереві свого зведеного брата після того, як зомбі-апокаліпсис обрушується на його рідне місто Вейкфілд. Його супроводжує його найкращий друг Квінт Бейкер, який любить експериментувати; Джун Дель Торо, кохана Джека; і Дірк Севідж, місцевий хуліган з винятковими бойовими навичками. Друзі борються з одним монстром в кожній книзі, намагаючись залишитися в живих, і намагаються зупинити наймогутнішу істоту на ім'я Режокх, який має намір захопити Землю.

3.     Сергій Гридін «Незрозумілі»

 9-тикласникові Саньку Головко життя здається складним і незрозумілим: батьки надокучають надмірною опікою, друг ображається і йде, ще й перед дівчиною, яку покохав, завинив. Все навкруги ніби налаштоване проти, а хлопчина в силу перехідного віку бунтує, проявляє характер, хоче всім довести свою незалежність і дорослість. Герої Сергія Гридіна живі й справжні, їх напосідають такі ж проблеми, що і сучасних підлітків, покоління яких занурене у віртуальний світ і без гаджетів ні сюди, ні туди. Книга про підліткове бунтарство, непорозуміння, яке виникає у період статевого дозрівання й про відносини «батьки-діти».

4.     Рік Ріордан «Персі Джексон та Викрадач Блискавок»

 Книга про пригоди Персі Джексона, дванадцятирічного школяра, який випадково дізнається, що його рід бере початок від грецького бога морів Посейдона. Більш того, його звинувачують у тому, що він викрав блискавки Зевса. Тепер, щоб запобігти війні богів, Персі повинен відшукати справжнього злодія та повернути блискавки.

5.     Ана Пунсет. Серія книг «Клуб червоних кедів»

 Четверо подруг-семикласниць вирішують створити свій клуб — з власними правилами і знаковими для них червоними кедами, які обіцяють носити повсякчас. Одна з дівчат, на жаль, змушена переїхати з родиною до Німеччини, і подруги неймовірно сумують за нею. Раптом з’являється нагода відвідати її в Берліні, взявши участь у конкурсі. Кому дістанеться перемога: Клубу червоних кедів чи касті Модних? На які капості здатна лідерка Модних, щоб добитися свого? Серія книг про дівчат-підлітків, їхню дружбу, перші закоханості і стосунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар