пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

День в календарі. Книга дня

 23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права


 

День книги своїм святом вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі, читачі  й усі, хто причетний до книжкової справи. Його відзначають у 190 країнах світу. Вперше відсвяткували в 1996 році в Каталонії (Іспанія), де уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди та книжки тим, кого любиш.

День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Світова столиця книги. Ця традиція запроваджена 2001 року. Зі свого боку міста зобов’язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання. Аккра (столиця Гани) оголошена Всесвітньою столицею книги 2023 року.

         Також ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення.

КНИГА ДНЯ

Ірина Порхун «27 причин читати книгу».

         Дітям часто говорять про те, що потрібно читати книги, щоб вирости розумною людиною. І дійсно, книги збагачують нас і багато чому вчать. Багато хто з нас читають книги постійно, хтось – рідше, все залежить від освіти, настрою, характеру. Але чи знаєте ви, що є маса причин, навіщо читати книги? Саме про це розповідається в книзі Ірини Порхун.  Авторка розкриває таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів, наводить переваги сучасних умов для самостійного читання книжок порівняно з тими, що були колись. Призначений для читачів молодшого шкільного віку, посібник стане також активним помічником для батьків та вчителів.

Вітаємо всіх, хто створює книжки, із Всесвітнім днем книги та авторського права!  

Відсвяткуйте цей день за читанням книжок!

Адже, книги – це цілий світ, який кожен може відкрити для себе. З  книжкою можна мандрувати, відкривати нові планети й галактики, знайомитись із видатними особистостями. Читаючи, можна стати мужнім лицарем, зачарованою принцесою або ж, навіть, лютим драконом. Книжки – це чарівний світ дитинства, мрій і знань.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар