понеділок, 15 травня 2023 р.

Історико-літературна експедиція «Народний гетьман»

 


До 150-річчя від дня народження Павла Петровича Скоропадського (1873 – 1945) , визначного українського державного і політичного діяча, останнього гетьмана України 15 травня в ЦДБ відбулася історико-літературна експедиція «Народний гетьман».

Бібліотекарка Антоніна Даценко  розповіла дітям про тернистий шлях очільника тогочасної  України, який прагнув у надзвичайно складній ситуації побудувати Українську державу за європейським зразком.  Її розповідь  супроводжувалася переглядом  відеофільму «Павло Скоропадський. Біографія. Цікаві факти» https://www.youtube.com/watch?v=JqknHoW0QAs, бібліографічним оглядом книжкової виставки «Подвижник української державності». 




 

          Під час заходу відвідувачі дізналися про великий вклад Павла Скоропадського в розвиток української освіти, науки і культури. За його підтримки протягом 1918 року були відкриті Українська Академія наук, засновані два державні українські університети — в Києві та Кам’янці-Подільському, історико-філологічний факультет у Полтаві , створені Державний український архів, Національна галерея мистецтв, Український історичний музей, Українська національна бібліотека, Український театр драми і опери, Українська державна капела, Український симфонічний оркестр, Українська академія наук, відкриті близько сотні українських гімназій, відбулося введення до навчальних програм української мови, історії та географії як обов’язкових предметів.

Немає коментарів:

Дописати коментар