четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка – символ України

 


Українська вишиванка є оберегом, частиною культури, душею українців, кодом нації. Чарівна у своїй красі вона славиться різноманітністю візерунків і палітрою кольорів.

Всеукраїнському Дню вишиванки, яке відзначається в Україні  в третій четвер травня, працівники ЦДБ присвятили етнографічну подорож «Вишиванка – символ України» з метою передати молодому поколінню споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.

Пятикласники гімназії-початкової школи №11 зібралися в читальній залі книгозбірні, яка була оформлена в особливому колоритному стилі. На виставці-інсталяції «Сорочки зі скрині» експонувалися родинні вишиванки: жіноча, чоловіча та дитяча, які вражали особливостями декорування та вишивання. Святковості додавала і книжкова виставка-ілюстрація «Вишиванка – символ України», яка відтворювала автентичність українського вбрання представників різних територій країни та усіх верств населення.


 

Бібліотекарка Тетяна Бєлєнька привітала відвідувачів зі святом, познайомила їх з історією виникнення Дня вишиванки. З її розповіді учасники заходу дізналися, що це свято придумала студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк у 2006 році, з часом воно стало міжнародним і відзначається в 60 країнах світу. Зацікавила хлопчиків і дівчаток «Легенда про вишиванку».


 

В ході свята дітей було ознайомлено з різними техніками вишивання, найбільш використовуваними символами на вишивках та їх значеннями. Присутні мали змогу побачити приклади таких технік за допомогою відео сюжетів «Українська вишиванка», «Цікаві факти про вишиванку».


 

Протягом заходу учні декламували вірші, співали українські народні пісні, караоке про вишиванку, танцювали.


Із задоволенням юні користувачі брали участь в конкурсно-розважальній програмі: відгадували загадки, складали з пазлів українське народне вбрання, оздоблювали візерунками чоловічу та жіночу сорочки, відповідали на запитання вікторини, розгадували кросворд.





 

         Наприкінці свята діти в барвистих, неповторних, унікальних вишиванках зробили фотосесію



 

Немає коментарів:

Дописати коментар