понеділок, 22 травня 2023 р.

День в календарі

 


23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських захисників та захисниць усіх часів, борців та борчинь за волю України від лицарства Київської Русі до сьогодення. День Героїв — це день пам'яті всіх українців та українок, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українського народу за волю України та є символом його незборимості.

Свято започатковане 1941 року. На Другому Великому зборі Організації Українських Націоналістів було вирішено 23 травня відзначати День Героїв. Дата була вибрана не випадково. 23 травня 1938 року в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

До здобуття Україною незалежності свято відзначалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.

Від 2014 року свято починає визнаватися державними та самоврядними органами: відбуваються культурно-масові заходи, організовані владою.

Після початку неоголошеної московсько-української війни у 2014 році в цей день вшановують пам'ять полеглих у ній захисників та захисниць України.

Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, членів визвольного руху шестидесятників, активістів Небесної сотні, воїнів АТО.

         Відеосюжет «День Героїв 2023» розповість лише про окремих синів України, які жили в різні епохи, але однаково самовіддано боролися за Батьківщину зі зброєю в руках.


 

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар