пʼятницю, 5 травня 2023 р.

Найдорожча в світі – МАМА

 


У травні українці відзначать  одне із самих зворушливих свят, присвячене найважливішій людині у житті – матусі. З дитинства і до своїх останніх днів кожен з нас несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка перебуває поряд під час всіх найважливіших подій в житті, навчає першим словам, крокам, вводить в світ та самовіддано любить.

Тому у світі створили особливе свято для вшанування мами — День матері. У багатьох країнах цей день відзначають 13 травня, а в  Україні його традиційно святкують в другу неділю місяця з 1999 року.  Цьогоріч ця важлива дата припадає на 14 травня.

Запропонувала заснувати таке свято американка Анна Джервіс ще 1908 року. Мотивація сумна, але зрозуміла - її мати передчасно померла, тому Джервіс хотіла, щоб всі діти на цій Землі щорічно вшановували своїх мам. Вона довго писала листи з ініціативою і домоглася результату. В 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято.

Материнство в усі століття оспівувалося художниками,  поетами, письменниками. З нагоди свята в book-вікнах ЦДБ розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Найдорожча в світі – МАМА».



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар