вівторок, 16 травня 2023 р.

Ювіляр травня


 

16 травня — 55 років від дня народження

Тараса Прохаська (1968),

сучасного українського письменника, журналіста

         Тарас Прохасько — лауреат нагород «Книга року-2011», відзнака ВВС з дитячої літератури (2013),  перша премія модерної есеїстики імені Юрія Шевельова.

Шістнадцятирічним повернувся в Україну із Чити, куди було депортовано його родину. Закінчив біологічний факультет Львівського університету. Працював в інституті лісівництва, був учителем, радіоведучим.

Дебютна книга письменника «Інші дні Анни» вийшла друком 1998 року та отримала премію видавництва «Смолоскип».

Автор збірок прози «FM Галичина» (2001), «Лексикон таємних знань» (2003), «БотакЄ» (2010), «Одної і тої самої» (2013), книг для дітей (у співавторстві з Мар’яною Прохасько).

Головним твором Прохаська є роман «НепрОсті», який вийшов в 2002 році. Це історія Карпат у першій половині XX століття. Цей роман входить до 100 найкращих українських літературних творів (за версією Українського ПЕН-клубу). І також він увійшов до збірки «ботакЄ», яка стала книгою року у 2011 році.

Прохаська вважають одним з найкращих українських есеїстів: він має дві найпрестижніші премії, які тільки можна отримати за есеїстику — премія імені Юрія Шевельова за книгу «Одної і тої самої» в 2013-му і Шевченківська премія за збірку есеїв «Так, але…» у 2020-му.

 «Кротяча епопея» — трилогія ілюстрованих видань для дітей Тараса Прохаська та Мар'яни Прохасько. Книжки «Хто зробить сніг», «Куди зникло море» і «Як зрозуміти козу» входили протягом 2013—2015 років у «Видавництві Старого Лева».

«Ідея написати історію про родину кротів настільки давня, що вже важко визначити точно — коли і як вона з’явилася. Ми знали десять років тому, що мусимо це зробити. Інакше щось дуже важливе з того, що ми знаємо, що ми можемо, пропаде, зникне. Ми належимо до тих, хто вірить, що книжка може не тільки зафіксувати, але й оживити, дати життя. Ми хотіли, аби наші герої отримали шанс пожити. Головними прототипами є ми самі». (Мар’яна і Тарас Прохаськи)

 

«Хто зробить сніг»

Перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар’яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг…

«Хто зробить сніг» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013», а також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року‘2013» у номінації «Дитяче свято», потрапила до світового каталогу «The White Ravens» у 2014 році.

"Куди зникло море"

Велика кротяча родина зібралася в далекі краї – туди, де тепло і росте виноград, з якого на зиму можна заготувати багато поживних родзинок. Удома, в Буковому лісі, залишилися тільки Муркавка, Повз і Мартіна. Але дітям не лячно самим, бо ж у них є друзі – бобреня Загата, білки Жужіка та Ержіка, – з якими кожен день сповнений несподіванок і пригод. Тим паче, що до Букового лісу завітала знаменита співачка Соня Садова, а разом із нею – справжня детективна історія…

«Як зрозуміти козу»

Третя книжка «кротячої епопеї» Тараса Прохаська і Мар'яни Прохасько «Як зрозуміти козу» потішить і дітей, і дорослих, які не забули, як то – бути дитиною. Адже лише дитина може писати листи Миколаєві, щиро вірячи, що від нього можна просити і отримати геть усе – від мандаринок до летючого корабля.  І вже на цьому кораблі з поетичною назвою «Метафора»  можна вирушити в мандри до моря – разом з Муркавкою, Повзом та їхніми друзями. Можна замешкати на острові і навчитися розуміти навіть… козу.

«Життя і сніг»

На світі є ліс. У лісі є нора. У норі живуть кроти. Яке їхнє життя? Чим воно відрізняється від життя інших тварин? Чи є щось таке, що об’єднує усіх? Ви можете так ніколи й не дізнатися цієї таємниці. Але ця книжка пропонує вам спробувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар