вівторок, 9 травня 2023 р.

Цікаві факти про Європу

 


Цього року Україна вперше святкує День Європи в один день з країнами Євросоюзу.

День Європи в країнах ЄС від самого початку має дві дати – 5 і 9 травня. 5 травня 1949 року було засновано Раду Європи. Ця подія стала підставою для святкування. Спочатку це був день заснування організації, але з часом дату перетворили на День Європи. Так було до моменту появи Європейського Союзу.

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Його ініціативу підтримали – так з’явилася Декларація Шумана. В результаті цього об’єднання виникла співдружність, яка розширювалася і пізніше стала називатися Європейський Союз. Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. Міжнародний день Європи стали відзначати 9 травня.

З 2003 року День Європи в Україні відзначався в третю суботу травня.

Згідно з ініціативою Президента України Володимира Зеленського та відповідно до Указу №266/2023 від 8 травня 2023 року, відтепер щороку День Європи в Україні відзначатиметься 9 травня. Таким чином цьогоріч Україна приєдналася до відзначення Дня Європи разом із країнами Європейського Союзу. Українці разом з європейцями пишуть новий розділ історії Вільної Європи.

                Вже другий рік поспіль Україна відстоює на полі бою свою незалежність від «руського міра», самобутню ідентичність та своє європейське вільне майбутнє. Україна міцно стоїть проти ворога, бо Європа — наш спільний дім, який ми разом будуємо та захищаємо.

              До Дня Європи працівники ЦДБ оформили книжково-ілюстративну виставку «Цікаві факти про Європу». Запрошуємо до перегляду.


 




Немає коментарів:

Дописати коментар