четвер, 15 червня 2023 р.

Майстер-клас «Петриківський розпис для початківців»


 

Петриківський розпис — це дещо тепле, домашнє, й одночасно це яскраво й дуже модно.

Володінню технікою унікального розпису українського села Петриківка навчалися діти з літнього табору «Be Smart» на майстер-класі «Петриківський розпис для початківців», який провела майстриня, художниця Людмила Красніцька-Луцик. Захід відбувся 15 червня в Кімнаті Казок ЦДБ, розписаній композиціями за мотивами дитячих казок різних країн світу талановитими майстрами декоративного живопису Марфою Тимченко, Іваном та Оленою Скацюками.  Самі стіни приміщення, наповнені особливим почуттям гармонії людини й природи, надихали старанних учнів на творчість.


 

Під час заходу діти дізналися, що в цьому унікальному українському орнаменті  немає жодних нашарувань і переплетінь, жодна квітка чи листочок не затуляють одне одного — вони розташовані поряд, а також що барвистий петриківський розпис не знає змішування кольорів, що і надає малюнкам делікатності й вишуканості.


 

Пані Людмила доступно розповіла та показала  хлопчикам і дівчаткам, як малювати петриківський розпис крок за кроком, ознайомила з основними правилами техніки «петриківка» та елементами петриківського розпису: зернятком, квіточками, колосками, листячком, ягідками, бігунком, а також допомогла поєднати петриківські орнаменти в особистих композиціях дітей.



 

А як цікаво було спостерігати за малюками, коли вони малювали ягідки: розводили червону фарбу, опускали в неї подушечки вказівних пальців, обережно притискали їх до паперового аркуша. Вони експериментували з поєднаннями кольорів та відтінків. Лише трішки зусиль – і з-під їхніх пензлів народилися гілочки з ягодами калини та фантастичними квітами.




 

Захід допоміг дітям отримати приємні емоції, відкрити у собі нові вміння.

Немає коментарів:

Дописати коментар