понеділок, 26 червня 2023 р.

Ювіляр червня Василь Бережний

 


26 червня - 105 років від дня народження

Василя Бережного (1918–1988),

українського письменника

         Василь Бережний – український фантаст, журналіст, редактор і перекладач.

 Василь Павлович народився 26 червня 1918 року в Бахмачі Чернігівської області. Освіту здобував у місцевій школі, потів вступив до Українського технікуму журналістики в Харкові. По закінченню цього навчального закладу в 1937 році працював редактором у різних газетах.

       

«Людство не залишиться вічно на Землі, а, в гонитві за світлом і простором, спочатку несміливо сягне за межі атмосфери, а потім завоює собі увесь простір навколо сонця», – ці слова Костянтина Ціолковського (відомого вченого-теоретика, засновника ракетобудування та сучасної космонавтики) стали епіграфом до повісті «У зоряні світи». Саме цей твір зробив письменника Бережного мегапопулярним.

Ще за часів навчання Бережний потрапив до обсерваторії. У телескопі він розгледів залиті сонцем вершини Місяця, їхні чорні тіні, розломи. Усі ці враження вилилися в першому науково-фантастичному оповіданні «Планета житиме» (1938).

У 1952році Василь Бережний, закінчивши Київський університет імені Тараса Шевченка, поринув у літературну працю. З-під його пера з’явилися рецензії, статті, оповідання та повісті. Найвідоміші з них: «За кермом», «Сторінки життя», «Зелене море», «Колючий терен». Письменник також створив чимало дитячих творів, які увійшли до збірок «Трава співає», «А до нас кит приплив». Написав літературний портрет свого друга Олеся Гончара.

Проте найбільшої популярності він зажив саме як науковий фантаст. Повість «У зоряні світи», яка побачила світ у 1956 році, мала шалений успіх. Тираж у 65 тисяч примірників стрімко розлетівся, тому за два роки видавництво перевидало книжку з накладом 100 тисяч екземплярів, що в ті часи було справжньою дивиною.

У творчому доробку автора понад півтора десятка науково-фантастичних повістей, а ще чимало оповідань, які входили до збірок.


 

Прототипами книжкових героїв були космонавти, винахідники, вчені, звичайні робітники, але їх усіх об’єднувало одне – постійне змагання за прогрес – науковий і суспільний, боротьба за мир у світі, творчий пошук.

Помер Василь Павлович Бережний 19 березня 1988 року. Похований на Байковому кладовищі в Києві. Письменник залишивши своїм шанувальникам десятки науково-фантастичних повістей і оповідань, які стали першими кроками у фантастиці для цілого покоління юних українських читачів. Залишилася також невидана, але закінчена в 1986 році «Автобіографічна повість» – останній твір автора.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар