четвер, 22 червня 2023 р.

Літо, що оселилося в книгах

 


Літо – пора канікул та відпочинку, а  отже – чудовий період, щоб нарешті насолодитися читанням книг, на які раніше не вистачало часу.

 

«Дике літо в Криму» Зірки Мензатюк – гостросюжетна повість про літні канікули на кримському узбережжі, про дружбу київської школярки Наталочки з татарськими ровесниками. Оселившись у наметі на дикому березі моря, допитлива п’ятикласниця зіткнеться з несподіваними небезпеками й загадками, втраплятиме у моторошні пастки. Та найбільшою таємницею стане коштовний срібний пояс, схований 1944 року, коли татарів насильно вивозили з рідного Криму. Однак Наталочка та її нові друзі ще не знають, що цю реліквію розшукують не тільки вони...

Якщо ви збираєтесь у літній табір або ж хочете пригадати ті відчуття пригод, які переживали у минулих поїздках,  тоді книга  «Детективи в Артеку» саме для вас. Пригоди дітлахів з різних куточків країни, сонце та море, загублені скарби та таємні печери, - все це та багато іншого у пригодницькій повісті Андрія Бачинського.

А ось книги 
«Ганнуся» та «Ганнуся. У гості для лісовика» Володимира Рутківського неодмінно припадуть до смаку усім, хто полюбляє проводити літні канікули у селі в бабусі та дідуся або ж просто на природі. Тут юна героїня разом зі своїми друзями вчиться варити варення, знайомиться з лісовими мешканцями і навіть допомагає впіймати злочинця.

Літні канікули у бабусі в селі провів і головний герой повісті Сашка Дерманського «Царство Яблукарство». За яскравими пригодами семикласника Натана і його друга Тимка криється символічна історія дивовижної країни, в якій люди колись жили у злагоді та добрі, але поступово зчервивіли, і край їхній став Царством Черв’якарством.

У глушині далеко за містом живе бабуся Нури, яку вона ледве знає, та збирається до неї на найнудніші літні канікули у світі. Дівчинка воліє лишитися вдома, хай навіть мама та вітчим працюватимуть цілими днями, бо й так не має друзів і звикла бути на самоті. Та літо враз перестає бути нудним, коли вона зустрічає Аббаса — хлопця із найзеленішими очима, в яких схована гірка таємниця. І лиш бабуся може допомогти її розгадати…Повість Ібен Акерлі «Літо, коли все трапилось» про все те, що може статися за одне коротке, несподіване й незабутнє літо.

У книзі  «Ще літо, але вже все зрозуміло» Василь Карп`юк розкриває перед читачем усі тонкощі життя карпатського села з усіма його труднощами та красою. Дуже медитативно та плавно  автор переходить від побутових ситуацій до роздумів про життя, природу, про стосунки зі знайомими йому людьми.  Ці «проби» літа насичені теплом, добром та спокоєм. Чудова проза для відпочинку та релаксації.

Книжка Ніни Елізабет Ґрьонтведт «Суперліто»  - це щоденник із історіями про своє суперліто дівчинки Уди. Дівчинка подорослішала – і в неї тепер купа справ: випускний у молодшій школі, шкільна закоханість, канікули в літньому таборі, пригоди і... ще одна закоханість? Сторінки щоденника швидко заповнюються: Уда записує туди свої вагання й сумніви і переконується, що щасливі й нещасливі миті в житті завжди поруч.

 Яке ж літо без футбольного сезону? «Футбольний матч тривалістю в літо» Бернара Шамбаза – чудова книга для  любителів цього спорту. Завдяки мандрівці, у яку вирушає юний Фосто з татом та улюбленим футбольним м’ячем, читачі дізнаються чимало цікавого не лише з історії футболу, а й відкриють для себе безліч фактів про різні країни світу -  від Канади та США  до Італії, Франції та навіть Індонезії.

Якщо ви ще досі не опанували «аварійний кодекс астрогатора», вважайте, що ви неготові ще до справжніх космічних мандрів. Адже коли просто у відкритому космосі станеться аварія, саме вам доведеться рятувати екіпаж та саджати корабель на незнайому планету. А якщо ще планета виявиться живою... Герої книжки  Євгена Філа «Божевільні канікули» вважали, що це неможливо, поки не дізнались, що на сусідньому будівельному майданчику на них чекає портал у інший світ.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар