четвер, 1 червня 2023 р.

Давайте знайомитись: Інід Блайтон (1897-1968), англійська письменниця

 


Інід Блайтон – англійська письменниця, яка працювала в жанрі юнацької та дитячої літератури. Її творчою спадщиною є величезна кількість книг для підлітків та дітей, включаючи пригодницькі повісті, оповідання та казки. Завдяки захоплюючим сюжетами творів Інід Блайтон стала однією з найуспішніших письменниць ХХ століття.

Письменниця розпочала свій творчий шлях ще зі школи, де зі своїми подругами робила рукописний журнал. Саме там з’явилися її перші оповідання та вірші.

Після школи Інід працювала вчителькою та нянею, і це дало їй змогу більше дізнатися про вподобання дітей та підлітків.

Перші вірші Інід Блайтон були видані на сторінках популярних журналів в 1916 році. Вже у 1922 році був виданий перший поетичний збірник письменниці.

Блайтон відома своїми захоплюючими пригодницько-детективними серіями книг «Славетна п’ятірка», «Таємна сімка», «П’ять юних сищиків і вірний пес», «Знамените каченя Тім».

Одна з найзнаменитіших серій письменниці – «Славетна п'ятірка» складається з 21 книги, написаних у період з 1942 по 1963 рік. Головні персонажі – четверо підлітків і собака, які не проводять і дня без пригод під час канікул.

Твори письменниці перекладено на 90 мов світу, а загальна кількість проданих примірників перевищує 450 мільйонів. За однією з оцінок, Блайтон п'ята за популярністю авторка в світі: згідно з даними ЮНЕСКО до 2007 року зроблено більше 3400 перекладів її книг.

 «Славетна п'ятірка. П'ятеро на острові скарбів»

До Джорджі, дівчинки з норовливим характером, в усьому схожої на хлопця, приїхали на канікули трійко кузенів — Джуліан, Дік та Енн. Попервах хазяйка, в якої ніколи не було друзів, хотіла якнайшвидше позбутися непроханих родичів, однак незабаром дітлахи подружилися. А коли кузени ще й дізналися, що Джорджа має власний острів з руїнами старого замку, затонулий корабель та чудового собаку Тіммі, всі вони з головою поринули у захопливі пригоди, перетворившись на шукачів скарбів.

 «Славетна п’ятірка. П’ятеро тікають разом»

Тікаючи від ненависного сімейства Стиків, що окупувало будинок Джорджі, скориставшись відсутністю її батьків, славетна п’ятірка знову вирушає на острів Кирін, де минулого року вони знайшли скарб — золоті зливки. Однак цього разу Джуліан, Дік, Енн та Джорджа раптом виявили на острові чужинців. Знайшовши на старому затонулому кораблі, викинутому штормом на рифи, новеньку валізу, вони вирішили, що це оборудки контрабандистів. Аж тут якось уночі дітлахи почули дитячий крик…

«Нові пригоди славетної п’ятірки»

Славетній п’ятірці через хворобу матері Джуліана, Діка та Енн довелося поїхати на різдвяні канікули до батьків Джорджі — у Кирін-котедж. Найгірше те, що тепер замість відпочинку та розваг їм належало навчатися — для дітей вирішили запросити репетитора. Канікули загрожують стати найнуднішими в житті, аж раптом діти знаходять дивний старовинний сувій, а у батька Джорджі зникають записи із дуже важливою формулою. І розпочинається нове розслідування, однак цього разу в дружній компанії шукачів пригод виникає розлад...

«П’ятеро шукачів пригод у фургонах»

Славетна п’ятірка на двох зручних фургонах вирушає до озера Мерран. Як чудово мандрувати зовсім без дорослих! Джуліан, Дік, Джорджа та Енн влаштовують стоянку неподалік від мандрівного цирку, в якому працює їхній знайомець — хлопчина на ім’я Ноббі. Однак клоун Ден і акробат Лу раптом неабияк незлюбили юних мандрівників, а коли вони ще й спробували отруїти пса Джорджі Тіма, діти зрозуміли, що їхня пригода стає вкрай небезпечною…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар