середу, 11 січня 2023 р.

Ювіляр січня Шарль Перрро

12 січня - 395 років від дня народження

Шарля Перро (1628—1703),

французького письменника-казкаря

До ювілейного дня народження казкаря працівники ЦДБ провели казковий пазл «Подорож казками Шарля Перро».

         Мандруючи світом казки, діти із захопленням слухали розповідь бібліотекарки Ірини Вернидуб, з якої дізналися цікаві факти з життя найвідомішого казкаря світу. Разом пригадали казки письменника, які вони читали – «Попелюшку», «Червону Шапочку», «Сплячу красуню», «Кота у  чоботях» і дали правильні відповіді на всі запитання казкової вікторини. Із задоволенням читачі складали пазли обкладинок і ілюстрацій казкових історій письменника.



 
Довідка:   

         Шарль Перро народився 12 січня 1628 року в родині місцевого судді. Його батько дбав про те, щоб діти отримали гарну освіту, і в 8-річному віці Шарля відправили на навчання до коледжу. Хлопчик був зразковим відмінником, який за весь період навчання навіть жодного разу не був покараний різками, що вже саме по собі унікальне. Але університетський коледж майбутній автор кинув, не довчившись. Після він вивчив право і купив ліцензію адвоката, суддівська практика юнакові також швидко набридла. Завдяки протекції брата, відомого архітектора, який працював у той час над оформленням фасаду Лувра, він потрапив у двір Людовика XIV як консультант в питаннях мистецтва.

Більшості сучасників Перро відомий як казкар, але він був маститим поетом свого часу, академіком Французької академії, автором знаменитих наукових праць. Його знали як публіциста, сановника і академіка. Він був адвокатом, першим прикажчиком міністра фінансів Франції Кольбера.

Проте всесвітню популярність і пам'ять нащадків принесли йому саме казки. В 1697 році була опублікована збірка під назвою «Казки матінки моєї Гуски, або ж Історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками». До неї увійшли вісім творів, які згодом стали класичними. У передмові було зазначено, що всі ці казки написав П. Дарманкур, вісімнадцятилітній син вже добре знаного на той час Шарля Перро, автора поеми «Епоха Людовіка Великого» та полемічних діалогів «Паралелі між стародавніми й сучасними авторами». Але невдовзі з'ясувалося, що ті казки були таки написані не сином, а батьком: шістдесяти восьмирічному письменнику довелося зізнатися, що він надумав цю вигадку, побоюючись звинувачень у виданні творів, написаних у «низькому жанрі».


 

В основі казок автора лежали відомі фольклорні сюжети, які він виклав із властивим йому талантом і гумором. Фактично Перро ввів народну казку в систему жанрів «високої» літератури. Шарля Перро можна вважати родоначальником дитячої світової літератури та літературної педагогіки.



Помер казкар 16 травня 1703 року.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар