четвер, 26 січня 2023 р.

Патріотична подорож «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти»

 


29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами в центральній бібліотеці для дітей проведена патріотична подорож «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти».

Читачі з цікавістю прослухали розповідь працівників книгозбірні про утворення студентського куреня Українських Січових Стрільців, про перебіг військових подій у січні 1918 року, розклад сил, роздивилися опис і схему бою під Крутами. Учасники заходу дізналися, що цей бій тривав майже п’ять годин поспіль, що молоді захисники – 300 юнаків, студентів, добровольців Українського народного університету, пройшовши лише семиденну військову підготовку, стримували наступ чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова та втрачали свої життя під градом куль і гранат. Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що означало міжнародне визнання української незалежності.

Наприкінці заходу відвідувачі познайомилися з літературою, представленою на книжково-ілюстративній виставці «Лицарі Крут»,  в якій описані ці трагічні події,  прочитали поетичні рядки, присвячені юним героям, склали пазли обкладинок книжок про бій під Крутами та дійшли до висновку:  не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.



 
            Присутні  вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар