пʼятницю, 6 січня 2023 р.

Ювіляр січня Василь Стус

6 січня  – 85 років від дня народження

  Василя Стуса (1938–1985),

українського поета, перекладача

          Василь Стус — український поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, правозахисник.

Народився 1938 року на Вінниччині. Після закінчення школи вступив на історико-літературний факультет Донецького педінституту. У студентські роки працював в бібліотеці. Закінчивши навчання, викладав українську мову та літературу в Горлівській школі, опісля ще два роки служив в армії на Уралі.

Під час навчання та служби почав писати свої вірші. У 1959 році його перші роботи опубліковані у «Літературній газеті». У 1963 році вступив до аспірантури Інституту літератури ім. Шевченка, з якої згодом виключений через участь у протесті на прем'єрі фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків».

Його перші збірки «Круговерть» та «Зимові дерева» були відхилені видавництвами. Літературна діяльність поета, критичні оцінки режиму і протести проти порушення прав людини спричинили перший арешт у 1972 році.

Внесок Василя Стуса в розвиток української державності важко переоцінити, адже за свої ідеї він зрештою поплатився життям через неодноразові арешти, перебування в засланні й таборах.

За коротке життя поет залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено англійською мовою та надруковано на Заході. Вірші Василя Стуса — справжня світова спадщина, голос протесту, символ боротьби, а в їхній основі — усвідомлення внутрішньої свободи.

 

Книги Василя Стуса тривалий час належали до категорії забороненої літератури й не публікувалися. Автор ніколи не переставав творити, багато віршів були написані та знищені в таборах, проте деякі з них вдалося зберегти.

Василь Стус — активний представник руху шістдесятників, а його творчість має непересічну вагу для сучасності. Прикладом свого життя поет зробив великий внесок у розвиток української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї.



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар