понеділок, 16 січня 2023 р.

День в календарі

 16 січня відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

       Цей день було встановлено за ініціативою українських воїнів, які 242 дні боронили Донецький аеропорт. Бої за нього тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року та закінчились після повної руйнації старого й нового терміналів. За час оборони ДАП десятки тонн градів, снарядів важкої артилерії та російських боєприпасів летіло на цей об'єкт майже кожен день. За стійкість і незламність українських захисників назвали "кіборгами". Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких — посмертно.

        Вічна слава незламним Героям!  Вічна пам’ять полеглим за Україну!

КНИГА ДНЯ

Сергій Лойко «Аеропорт»

        Маленький український гарнізон Аеропорту денно й нощно відбиває атаки супротивника, який значно переважає його у живій силі й техніці. Але тут, у цьому зруйнованому до підвалин Аеропорті, підступні й жорстокі вороги зіштовхуються з чимось неочікуваним і неймовірним. Із кіборгами. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їхню нелюдську живучість та впертість приречених. Кіборги, своєю чергою, ворогів прозвали орками.

        «Аеропорт» – це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки про війну, він і про любов, і про зраду, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть.

Немає коментарів:

Дописати коментар