понеділок, 30 січня 2023 р.

День народження письменника

30 січня – день народження Всеволода Нестайка (1930-2014), одного із найпопулярніших українських письменників, класика дитячої літератури.


 

За 55 років літературної діяльності він написав більше 30 повістей, романів і збірок оповідань для юної аудиторії, частина яких увійшла до золотого фонду дитячої літератури України.

Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу. Його твори відрізняються яскравими персонажами, веселими і захоплюючими пригодами, фірмовим авторським гумором, а також повчальними історіями, які виховують в дітях тільки позитивні якості.  

          Письменник отримав велику кількість нагород, в тому числі і Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня. Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка ( за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). В 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. Х. Андесена, як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар